V těsné blízkosti nekonečných hvozdů Českého lesa nedaleko od hranic s Německem vyrostl na místě nevyužívaných staveb velkorysý resort, který nepřestává překvapovat. Objevujte tajemnou krajinu pohraničí spolu se špičkovou péčí, kterou zde servírují ve stylových pokojích, v restauraci i podzemním baru.
Resort Český les vznikl jako srdcový pro jekt dvou investorů a zakladatelů společ nosti FKCG, otce a syna Karhanových, kte ří se po řadě podnikatelských úspěchů rozhodli vrátit část z nich zpět svému rod nému kraji. Radikální rekonstrukcí dvou dlouho nevyužívaných budov – někdejší prvorepublikové školy a původních vojen ských kasáren – vytvořili v obci Železná
u Smolova moderní komplex, který kombinuje stylové ubytování, lokální
gastronomii, champagne bar i wellness. Vše v srdci krásné přírody, jež zůstává vel kému množství turistů stále neznámá.
„V současné době nabízíme čtyřicet tři boutique studií a apartmánů a dalších osm připravujeme ve vedlejší budově bý valé školy, jejíž rekonstrukce by měla být dokončena ještě letos,“ popisuje Lenka Komrsková z agentury First Impact Communications, která se stará o pre zentaci resortu. Design pokojů si pod křídla vzalo studio Konceptual Barbory Mluvkové, jež se inspirovalo charakte rem okolní přírody a kladlo velký důraz
na udržitelné a lokální aspekty. V interié ru vás oklopí zejména dřevo, kov a sklo. Dominantou každého pokoje je fotota peta, jejíž autorem je amatérský fotograf František Zvoneček.
„Chtěli jsme, aby za podobou ta
pety stál někdo místní jako právě pan Zvoneček, který se focení tohoto regio nu věnuje už dlouho a perfektně zachy cuje jeho charakter. Tapeta zabírá celou stěnu za postelí a někoho možná překva pí, že ač vyobrazuje les, je zbarvená do modra. Až do resortu přijedete, na vlast ní oči se přesvědčíte, že v ranní mlze, zasvítání či za soumraku má hvozd sku tečně tyto barvy, které mu ještě dodá vají na tajemnosti,“ vysvětluje Linda Schneiderwindová, managing director společnosti FKCG Hospitality, a dodá
vá, že charakteristickým znakem interié ru jsou také kruhové motivy, které mají za cíl zjemnit strohost původních kasá renských prostor. V pokojích si tak může te všimnout třeba setu kulatých zrcadel, oble tvarovaných svítidel či zábradlí.

Jídlo tak trochu v zátiší
Díky své lokalitě je resort ideálním zá zemím pro nejrůznější typy pobytů. Rozhodneteli se poznávat okolí, vydejte se do lesů nebo objevujte zapomenutou minulost pohraničního regionu a zanik lých obcí. Okolím vede také až 700 kilo metrů cyklostezek na české i německé straně, takže spoustu cílů můžete spo jit i s příjemnou projížďkou. Až se po vý letech vrátíte, bude vás čekat příjemné wellness, které stejně jako zbytek areálu vznikalo v souladu s přírodou.
Najdete tu saunu, infrasaunu, páru, masážní terapie i ochlazovací bazének,
takže baterky dobijete snadno. „Aktuálně rozvíjíme spolupráci s plzeňskou CBD značkou Cannor, která pěstuje své ingre dience necelých 30 kilometrů od Resortu Český les. V našem wellness chceme po užívat jejich masážní oleje, které budou uchovávány ve skleněných nádobách, jež nám na míru vytváří český sklář Lukáš Jabůrek,“ nastiňuje další plány Lenka Komrsková.
Podobně lokální přístup majitelé volili i při vymýšlení konceptu místní restaurace, která nese název Hvozd
a inspirovala se okolními lesy. Jejím šéfkuchařem je Martin Šiling, kte
rého můžete znát například z praž ského podniku V Zátiší a který se se svým týmem věnuje upgradované čes ké kuchyni. „V naší restauraci klade me důraz na lokální ingredience, a díky tomu budete vždy vědět, odkud přes ně pochází maso, které si objednáte. Spolupracujeme s několika farmami, jako jsou Čečkovice, odkud bereme ho vězí, zvěřinu máme přímo od místní ho mysliveckého spolku a mléčné vý robky pocházejí z farmy Údolíčko,“ popisuje směřování restaurace Linda Schneiderwindová.
K resortu patří také jelení, dančí a mu floní obora Srdíčko, kde se nachází velký rybník Železný. Mají tu dokonce vlastní sádky se siveny, takže pokud si v restau raci dáte rybu, můžete si být jisti, že po chází přímo z tohoto rybníka. Kromě jí del nabízených v menu se tu také často griluje na speciálním kruhovém Ofyr grilu, na němž šéfkuchař připraví nejrůz nější delikatesy a vy si přitom užíváte vý hled z terasy přímo do lesa. Pokud za toužíte po soukromí, stačí si v restauraci objednat piknikový koš, s nímž se může te vydat třeba do jelení obory a jídlo si vy chutnat u rybníka.

Do Kotelny za šampaňským
Den plný zážitků si zaslouží pomyslnou tečku na úrovni. Zajděte do podzemního baru Kotelna, jehož název odkazuje na původní účel těchto prostor, a zažijte at mosféru kombinující luxus s tajemnos tí. Možná vás překvapí, že právě tady se ukrývá champagne bar s kompletní na bídkou Maison de Venoge. Toto portfo lio doplňují česká a francouzská vína, řemeslný cider i vlastní pivo, které re sortu na míru vyrábí plzeňský pivovar Proud. „Pivo Nikl odkazuje na dobrého ducha Českého lesa, jehož úkolem bylo ochraňovat skláře a dřevaře. Můžete si ho u nás dát točené, ale máme i lahvo vé, které poslouží třeba jako skvělý suve nýr,“ vysvětluje Komrsková. Tato lákadla najdete v prostoru inspirovaném histo rií, na niž odkazují instalace původních částí kotlů, které architektka Barbora Mluvková pro bar zvolila.
Ať už sem přijedete s přáteli, rodinou, či svou drahou polovičkou, najdete tu per fektní zázemí i místo pro odpočinek, kde naberete síly na všechna další dobrodruž ství. V Resortu Český les umí pomoct také při organizování větších eventů či firem ních akcí. „Přímo v resortu najdete něko lik kompletně vybavených a designových konferenčních místností, část prostor je navíc otevřená, což je ideální například na teambuildingy, ale také na výstavy,“ popi suje variabilitu resortu Lenka Komrsková. Spolu s tímto areálem majitelé založili
i Nadační fond Český les, jehož účelem je pozdvihnout tuto lokalitu, udržovat okol ní přírodu, podpořit rozvoj kultury nebo utužit českoněmecké vztahy.
